Fazolovou odrůdu mungo jsme si oblíbili zejména kvůli jejich čerstvým naklíčeným výhonkům.
Proč právě mungo
Klíčky jsou sladké i pikantní zároveň – výjimečná https://www.levneknihy.cz/kristin-cashore/vyjimecna/147086 chuť, jedna z nejlepších, s jakou se můžete setkat u naklíčených semínek, provází právě drobné zelené fazolky mungo. Jsou velmi křupavé, což ještě tuto pochoutku zvýrazní. Jestliže je necháte klíčit delší dobu, budou více pikantní a spíše nahořklé, kratší výhonky do 2 cm však budou velmi slaďoučké a šťavnaté.
Nemůžete se jich přejíst – přejídání je docela častý zlozvyk, který vede k obezitě. Můžete se s ním setkat hlavně u klasické kuchyně s přílohou ve formě knedlíků, anebo různých smažených řízků s bramborovými hranolkami či kroketami. Taková jídla svádí si ještě přidat a za tu pneumatiku na břiše a tuk na stehnech a hýždích si pak můžete sami. Nic takového vás však nepotká s rostlinnými klíčky, zvláště ne s fazolovými. Nepřejíte se jich, organismus si řekne „dost“ již po několika polévkových lžících. I přes tak malé množství však do sebe dostanete obrovské množství živin, které v řízcích ani v houskových knedlících nenajdete.
Obsahují vitamín C a vitamíny B – o vitamínech toho víme spoustu, ale ne vždy je naše strava natolik vyvážená, aby jich obsahovala dostatek. Občas si také dopřejeme vyloženě něco nezdravého, např. cukrovinky, nějaký ten alkoholický drink, a to se ani nemusíme řadit mezi alkoholiky nebo pravidelné kuřáky. V takových situacích pak vzrůstá potřeba doplnit vitamíny, nejlépe přirozenou cestou, nikoli ve formě tablet a potravinových doplňků. A kromě vitamínů a enzymů, na něž jsou fazolky mungo https://www.nakliceno.cz/mungo/ zvláště bohaté, se v nich nachází i minerální a stopové prvky.
Můžete je jíst každý den – neměli bychom jich sníst na posezení celý talíř, stačí jen dvě polévkové lžíce, abychom doplnili všechny živiny. Navíc jde o superpotravinu, která je obsahuje v koncentrované podobě, a musíme dát trávicímu systému také čas a prostor, aby je mohl využít. Můžeme si je však dopřávat i každý den, ideální je klíčky mezi sebou různě střídat.